سفر یک وب سایت: از ایده تا واقعیت

خلق یک ایده و تبدیل آن به یک وب سایت فرآیندی هیجان انگیز و پر ماجراست. از بروز جرقه ایده اولیه تا راه اندازی نهایی مراحل اصلی و فرعی وجود دارد که برای به ثمر رساندن وب سایت شناخت این مراحل اهمیت زیادی دارد. در ادامه سفری خواهیم داشت از ایده تا واقعیت راه اندازی یک وب سایت.

ایده پردازی

همه چیز با یک ایده شروع می شود. به دنبال چه هستید؟ چه چیزی می‌خواهید با وب‌سایت خود به دست آورید؟ چه پیامی می‌خواهید به مخاطبان خود برسانید؟ چه نوع محتوایی می‌خواهید ارائه دهید؟ پاسخ به این سوالات به روشن شدن مسیر، مراحل و بسیاری از موارد دیگر می انجامد.

برنامه ریزی

پس از اینکه با ایده پردازی چراغی روی مسیر حرکت خود انداختید وقت آن می‌رسد که برای طی کردن مسیر پیش رو برنامه ریزی کنید. برای انجام برنامه ریزی درست می توانید در مورد این موارد تصمیم گیری کنید:

  • تعیین مخاطبان هدف: میخواهید چه کسانی جذب وب سایت شوند؟ گروه‌های متنوعی از مخاطبین بر اساس پارامتر‌های متنوع قابل دسته بندی هستند. موارد مانند جنسیت، سن، تخصص و...
  • تعیین اهداف: قصد شما از راه اندازی وب سایت چیست؟ می خواهید به چه میزان بازدید برسید یا چه سرویس خاصی را به مخاطب خاص خود عرضه کنید؟!
  • انتخاب یک نام دامنه: نام دامنه شما که آدرس اینترنتی وب سایت شما خواهد بود باید ویژگی های خاصی مانند خوانایی، ماندگاری و معنی دار بودن را داشته باشد. گرچه هدایت کاربر به وب سایت شما ممکن است با استفاده از ابزارهای خاص یا ارجاع لینک انجام شود، با این وجود داشتن یک آدرس اینترنتی مرتبط و خاص به حفظ ارتباط مستمر با مخاطب کمک می کند. 
  • انتخاب یک پلتفرم وب سایت: پلتفرم وب سایت  زیر ساخت نرم افزاری است که برای ساخت و مدیریت وب سایت خود استفاده می کنید. نیازی به توضیح نیست که انتخاب نوع نرم افزار وابستگی زیادی به هدف و برنامه ای که برای وب سایت خود در نظر گرفته ای دارد. 
  • انتخاب یک میزبان وب: برای ارایه ی وب سایت روی اینترنت به یک میزبان وب، یعنی فضایی جهت ذخیره سازی و ارائه خدمات نیاز دارید. انتخاب یک میزبان مناسب وابستگی زیادی به پلتفرم انتخاب شده شما جهت راه اندازی وب ساید دارد. 
  • طراحی وب سایت خود: ظاهر وب سایت شما می تواند با استفاده از یک طرح آماده یا بوسیله یک تیم متخصص در حوزه رابط کاربری طراحی شود. میزان سرمایه گذاری شما در این بخش تاثیر زیادی در جذب و حفظ و افزایش مخاطبان شما دارد. نحوه چیدمان و نمایش مطالب، روش هدایت کاربر به مسیر مورد نظر شما و نکات بسیار زیاد دیگری در این بخش مورد بررسی و اجرا قرار می گیرند. در وب سایت ها و پلتفرم های متوسط و بزرگ معمولا از متخصصین حوزه ui/ux برای طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری استفاده می شود.
  • ایجاد محتوای خود: محتوای وب سایت شما باید جذاب و مبتنی بر اهداف تان باشد. استفاده از تیم متخصص تولید محتوا که به شما در تولید محتوای دست اول کمک کند ضمن ایجاد اعتبار برای وب سایت شما در معرفی و هدایت کاربر از طریق موتورهای جستجو تاثیر بسزایی دارد. بنابراین تخصیص بودجه در این بخش یکی از اصلی ترین ضمانت های بازگشت سرمایه شما می باشد.
  • ترویج وب سایت خود: داشتن یک استراتژی برای معرفی و ترویج استفاده از وب سایت بین مخاطبان بسیار با اهمیت است. با طی کردن مراحلی که قبلا به آنها پرداختیم و مشخص شدن هدف و دسته بندی مخاطبان برای خود یک استراتژی تعریف کنید و برای دستیابی به اهدافتان تلاش و برنامه ریزی کنید.

توسعه

پس از مرحله ایده پردازی و برنامه ریزی نوبت به توسعه می رسد. حالا که می دانیم با چه هدفی و برای چه مخاطبی وب سایتی خواهیم داشت و برای آن پلتفرم، دامنه و میزبان انتخاب کرده ایم و برای ظاهر و محتوا  اقداماتی انجام داده ایم و همچنین برای ترویج و تبلیغ وب سایت خود استراتژی در نظر گرفته ایم وقت آن است که دست به کار شویم و مرحله توسعه را شروع کنیم. 

توسعه وب سایت مراحل متنوعی دارد که با توجه به نوع وب سایت می تواند متفاوت باشد. در اینجا برخی از مراحل کلی را بطور مختصر شرح می دهیم.

  • نصب پلتفرم وب سایت: پلتفرمی که برای وب سایت در نظر گرفته شده یا حتی توسعه داده شده روی میزبان وب سایت نصب و تنظیم و راه اندازی می کنیم. 
  • طراحی وب سایت:  روش انجام و زیرمراحل این بخش وابسته به پلتفرم انتخاب شده و تصمیماتی است که در بخش طراحی وب سایت گرفته اید. در این مرحله ممکن است تنها با استفاده از ابزارهایی مانند صفحه سازهای متداول که در پلتفرم هایی مانند جوملا، wix و وردپرس استفاده می شوند اقدامات لازم را انجام دهید یا حتی از متخصصین حوزخ frontEnd  برای پیاده سازی طرح های در نظر گرفته شده استفاده کنید.
  • ایجاد محتوای خود:  پس از انجام مراحل قبل محتوایی که قبلا برای ایجاد آن برنامه ریزی کرده اید به وب سایت اضافه کنید. فرایند به روز رسانی محتوا یک روال دائمی و روزمره است که باید برای آن برنامه ریزی و مداومت داشته باشید. لازم به توضیح است استفاده از متن و تصویر دست اول در بالا بردن کیفیت وب سایت موثر است و تاثیر چشم‌گیری در هدایت کاربر از طریق موتورهای جستجو دارد.
  • تست وب سایت خود:  مرحله تست و بررسی آخرین مرحله قبل از بازگشایی و راه اندازی وب سایت است. در خصوص وب سایت‌های کوچک این مرحله شامل بررسی صحت نمایش صفحات و لینک‌ها می‌باشد و برای وب سایت‌ها و پلتفرم‌های وبی متوسط و پیچیده (برای مثال یک فروشگاه اینترنتی) لازم است تمام مراحلی‌ که کاربر در وب سایت طی می کند بررسی شود. همچنین انجام تست‌های امنیتی لازم و رفع نواقص و خطاهای مشاهده شده برای اطمینان از عدم خطا پذیری وب سایت حائز اهمیت است.

راه اندازی

پس از طی کردن مراحل بالا وقت آن رسیده که وب سایت را راه اندازی یا در دسترسی عموم قرار دهید. در این زمان اشتیاق مشاهده نتیجه تلاش هیجان بی‌نظیری را ایجاد می‌کند  اما انجام دقیق مراحل آتی در رسیدن به ثبات و نتیجه مطلوب اهمیت بسیار زیادی دارند

  • راه اندازی وب سایت  با انجام تنظیمات نهایی وب سایت را برای عموم قابل دسترس کنید.
  • ترویج وب سایت خود:  ابزارهای پایش وب سایت را فعال و در نقاط هدف برای کاربران مورد نظر اطلاعیه‌های لازم از راه اندازی وب سایت منتشر کنید.
  • نظارت بر وب سایت خود:  با استفاده از ابزارهای نظارتی کارکرد بخش‌ها و صفحات مختلف را بررسی و تحلیل کنید. در صورت لزوم با اصلاح برخی از قسمت‌ها و عمکردها تجربه کاربری وب سایت را بهبود دهید.

نگهداری

وب سایت یک پروژه زنده و در حال رشد است. بنابر این با مداومت در مراقبت و هدایت آن می‌توانید به اهداف از پیش تایین شده خود برسید و حتی در درازمدت اهداف جدیدی را برای خود تدوین کنید. در خصوص نگهداری پس از راه اندازی نکات زیر دارای اهمیت هستند:

  • به روز رسانی محتوای:  محتوای وب سایت را مرتبا بروز رسانی کنید. به رقیبان خود توجه کنید و در خصوص مواردی که برای مخاطبان شما جذاب هستند محتوا تولید کنید. 
  • به روز رسانی نرم افزار خود:  پلتفرم، ماژول‌ها و افزونه‌های مورد استفاده را مرتب برو رسانی کنید. در این باره به نسخه بروز رسانی منتشر شده دقت کنید و اطمینان حاصل کنید که نسخه مورد استفاده بررسی کافی اولیه را طی کرده باشد.
  • پشتیبان گیری از وب سایت: مرتبطا از وب سایت خود پشتیبان گیری کنید تا در صورت بروز مشکل بتوانید آن را بازیابی کنید.
  • امنیت وب سایت خود: وب سایت خود را در برابر هکرها و بدافزارها ایمن کنید.